13 Temmuz 2014 Pazar

İntellij ile web projesi oluşturma

İntellij ile Web projesi oluşturma.

Merhaba, bu dokümanda intellij ile bir web projesi nasıl oluşturulacağından bahsedeceğim.
Burada eclipse mi ? intellij mi?  Diğerleri mi?  kıyaslamasına hiç girmeyeceğim. Ben intellij kullanıyorum  ve dip not olarak belirtmek istediğim bir konu var : intellij nin çatladığına şuana kadar hiç denk gelmedim. J  sizlere de bu IDE yi java projelerinizde  kullanmanızı tavsiye ederim.

Projemiz maven projesi olacak ve içinde spring framework ü barındıracak.

  • ilk aşamada   intellij IDE yi çalıştırdıktan sonra create new Project  seçeneğine tıklayarak yeni  proje oluşturma sihirbazını başlatıyoruz.











  • kinci aşamada Spring seçeneğini seçerek next butonuna basıyoruz. Spring projesi oluşturmamızdaki maksat : Yeni projemizin içinde Spring Framework ün yer almasını istememizdir.





  • Üçüncü aşamada spring ile nasıl bir proje oluşturacağımızı (Web mi? Application mu?) belirtiyoruz. Web projesi oluşturmak istediğimiz için burada spring MCV yi seçiyorum.


  • Dördüncü aşamada projemizin adını / bulunduğu dizini / java SDK yı / varsayılan paket  seçerek  finish butonuna basıyoruz.

- Project name : projemize vermek istediğimiz isim
- Project location : projemizin yer alacağı klasör
- Project sdk : hangi SDK ile projenin derleneceği
- Base Package : varsayılan olarak spring’in  hangi paketi okuyarak çalışmaya başlayacağı 








  • Projemizi oluşturduktan sonra İntelliJ deki dizin yapımız aşağıdaki gibi olacaktır.

- Burada intellij örnek bir jsp sayfası(Hello.jsp) ve örnek bir controller (HelloController.java) create eder. 



    Projemiz maven tabanlı olduğu için maven ayarlarını yapmamız gerekiyor. Alttaki ekranda kırmızı kare içine alınan ayarlar butonuna basıyoruz. açılan pencereden maven'in kurulu olduğu dizini seçiyoruz. (Benim makinemde  c:\maven dizinine kuruludur. sizde bu ayarı kendinize göre yapmalısınız ) 







Maven'ı projemize tanıttıktan sonra  projemizin derlenmiş halini oluşturalım. projeyi derleyip output üreten  komut maven-install komutudur.
maven-install :  projemizde target dizini altında kodların derlenmiş haliyle  output oluşturulur. 
maven-clean : bu komut ile  derlenmiş kodlar temizlenir ve target dizini boşaltılır.








Esasında maven komutları Command Line üzerinden çalıştırır. Ancak burada intellij bize butona basarak bu komutları çalıştırma olanağı sunar. dilerseniz proje dizinine giderek mvn celean
 ve  mvn install komutları ile bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.  Maven clean/install komutlarının çalışması sonucunda intellij ekranında loglar yazmaya başlar. maven komutunun başarılı bir şekilde çalıştığını gösteren log mesajı  BUILD SUCCESS dir. eğer çalıştırma işleminden sonra bu log mesajı yoksa bir yerde bir hata oluştu demektir. Eğer hata oluştuysa  yine hata mesajı logarın içeriğinde bulunmaktadır.


Sonuç olarak web projemizi çalıştırmak için aşağıda kırmız ile vurgulanan çalıştır işaretine tıkladığımızı da projemiz derlenerek  browser ekranına Hello World yazısının yazıldığını görürüz.
bu sayede maven tabanlı spring projemizin başarılı bir şekilde çalıştığından emin olabiliriz.


Yukarıda hello world yazısı nereden geldi diye diye soracak olursanız, intellij bize spring framework ün yapısına   uygun örnek bir kodlama  sunar.  İçinde  basit bir controller / view (Hello World) örneğiyle projeyi create eder. Kodu intelliJ yazdı yani :)

Hello World yazısını browserda gördüyseniz arkanıza yaslanın ilerleyen günlerde oluşturduğumuz projenin içini birlikte dolduruyor olacağız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder